Merhaba!
Bugün, kısa bir süre önce okuduğum Outliers ( Çizginin Dışındakiler ) kitabı hakkında yazacağım. İlk olarak Outlier kelimesinin ne demek olduğu ile başlayalım.
Outlier (Çizginin Dışındaki)
1. Başlıca ya da ilişkili bir oluşumdan uzakta konumlanmış ya da farklı sınıflandırılmış olan şey.
2. Ortaya koyduğu değer, seçilmiş diğer örneklerde belirgin biçimde farklı olan istatistiksel gözlem
Yazar, bu kitapta bazı insanların nasıl çok daha başarılı olduğunu, çok çalıştıkları için mi çok zeki oldukları için mi yoksa çok şanslı oldukları mı için mi başarılı olduklarını açıklamaya çalışıyor. Belki de hepsinin bir arada olması gerekiyordur.
Öncelikle her hangi bir alanda çok başarılı olmak için hepsinin bir arada olması gerekiyor. Bill Gates neden bu kadar başarılı oldu? Öncelikle şanslıydı. Gates'in babası zengin bir avukat, annesi de durumu iyi olan bir bankerin kızıydı. Görüldüğü üzere bu ailenin ekonomik olarak her hangi bir sorunları yoktu. Ailesi yedinci sınıfın başında Gates'i Seattle'da özel bir okula yazdırıyolar ve o okulda geçirdiği ikinci senesinde okulda bir bilgisayar kulubü kuruluyor. Bill Gates 28 Ekim 1955 tarihinde doğmuş. 7. sınıfa gittiği zaman yaklaşık 10-15 yaşları arasında olduğunu varsayarsak 1968 yılları civarında bilgisayar ile tanışma fırsatı buluyor! Bu yıllarda Amerikadaki en iyi üniversitelerde bile bilgisayar olmadığını unutmamak gerek. Bill Gates bu konuda çok şanslıydı çünkü daha 7-8. sınıftayken bilgisayar ile çokça vakit geçirme imkanı bulacaktı. Çizginin dışında olmak için şans faktörünün ne kadar önemli olduğunu anladık bence. Bill Gates'in ailesinin durumu iyi olmasaydı ya da Seattle'dan farklı bir eyalette/şehirde yaşıyor olsaydılar, Bill Gates farklı bir okula gidebilirdi ve bilgisayar ile tanışmamış olabilirdi. O dönemde bilgisayara ulaşmanın ne kadar zor olduğundan bahsetmiştik.
Şanslı olmak tabii ki de tek başına yeterli değil. Şimdi 10bin saat kuralından bahsedelim. Her hangi bir konuda çok başarılı ( çizginin dışında ) olmak istiyorsanız en az 10 bin saat çalışmanız gerekiyor. Bu kadar zaman harcadıktan sonra her hangi bir konuda gerçekten usta olabilirsiniz. Meraklı, ilgili olduğunuz bir konu hakkında günde 5 saat çalışırsanız 10 bin saate ulaşmak için 2000 güne ihtiyacınız olur. Yani ortalama 5.5 yıl boyunca günde 5 saat çalışmanız gerekiyor bu formülde. Hatırlarsanız Bill Gates 14-15 yaşlarında bilgisayar ile tanışıyor ve o zaman bilgisayar ile ilgili gelişmeler ve imkanlar çok kısıtlı. Bill Gates bilgisayar ile tanıştığı andan itibaren zamanının büyük bir bölümünü bilgisayar ile geçiriyor. 8. sınıf ve lise yılları boyunca üniversiteye gidene kadar (yaklaşık 5 yıl) tabiri caizse bilgisayarın başından kalkmıyordu, tabii oyun da oynamıyor. Kodlama öğrenmeye o yaşlarda başlıyor.
Peki Bill Gates çok mu zekiydi? Çok şanslı ve tutkusuna çok erken yaşta kavuşup için çok çalışkan olduğu konusunda hem fikir olduğumuzu düşünüyorum. Çizginin dışında olabilmek için ortalama üstü bir zekaya, IQ'ya sahip olmak gerekli. Muhtemelen Bill Gates de bu zekaya sahipti ama daha önemlisi ilk iki faktöre sahipti.
Kitapta Bill Gates'in sahip olduğu sıradışı başarılı hikayeleri gibi olmasa da bir çok başarı hikayesi örnekleri veriyor ve hepsinden bu faktörlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Kesinlikle akıcı ve okuması zevkli bir kitap ve başarıya farklı bir açıdan bakmanızı sağlıyor.
Tamam iyi güzel de bu yazının ve bu kitabın ana fikri nedir? Öncelikle Dünyadaki bütün olasılıklar senin lehine çalışmadığı sürece çok ekstrem bir başarıya sahip olamayacağımızı anladık bence. Peki ne yapalım? Siz yine de istediğiniz konuda çok çalışın Bill Gates olmasanız da çok iyi bir konumda kesinlikle olabilirsiniz. 10 bin saate yaklaşmaya çalışın en azından. Zaten kimsenin hayali Bill Gates gibi biri olmak değildir herhalde.
Şimdi sevgili bu yazıyı okuyan dostum. Öncelikle bu yazıyı okuduğuna göre yeterince şansız olarak dünyaya gelmişsin bence. Öyle çok uçuk kaçık hayallere kapılmadan mütevazi bir şekilde takıl sen. İstediğin konuda çalış, elbet bir şeyler başarabilirsin. Nasıl çalışacağım diyorsan da bir önceki yazımı oku istersen belki ordan da birkaç şey kaparsın. Neyse kişisel gelişim gazlamasına girmeden yazımı bitirmek istiyorum. Umarım faydalı olmuştur. Hoşça kalın.
👏🏼👏🏼
YanıtlaSil